Grupa opozicionih političkih organizacija se oštro suprotstavlja pojačavanju tenzija, konstruisanju sukoba i izazivanja drugih oblika ugroženosti kako Srba, tako i Albanaca i svih drugih građana koji žive na Kosovu i Metohiji. Takvo ponašanje proizvodi nedemokratsku atmosferu u kojoj racionalni i promišljeni postupci mogu biti zamenjeni iracionalnim i nepromišljenim.

Dugogodišnja kriza povodom Kosova i Metohije koja duboko potresa Srbiju, ali i šire područje Balkana, mora konačno biti rešena. Uprkos svakodnevnom držanju tenzije tim povodom, vlast Srbije nije domaću javnost obavestila šta se nalazi na pregovaračkom stolu u Briselu, niti šta je njen predlog za rešavanje neodrživog stanja.

Umesto konstruktivnog pristupa rešavanja najtežeg političkog problema Srbije u ovom trenutku vlast raspiruje strah, generiše sukobe i stvara veštački okolnosti u kojima će jednoga dana moći da se pojavi kao spasilac, kao neko ko će nas izbaviti iz onih muka koje je sama stvorila i na kraju nametnuto rešenje proglasiti sopstvenom pobedom.

Upozoravamo vlasti u Beogradu i Prištini da sudbonosne odluke moraju biti u najboljem interesu svih građana na teritoriji Kosova i Metohije, u najvišem interesu mira i dugoročne stabilnosti. Posao vlasti i u Beogradu i u Prištini jeste upravo da to obezbede i da ovaj dugotrajni i krupan problem dovedu do mirnog i konstruktivnog rešenja. Odlaganjem rešenja oni šalju jasnu zajedničku poruku da ovaj problem koriste radi dužeg ostanka na vlasti.
 

 

Pokret slobodnih građana

Pokret centra

Zelena ekološka partija – Zeleni

Čuvari Starog grada

Koalicija tolerancija

Mađarski pokret