Pokret slobodnih građana sa velikom zabrinutošću gleda na novu fazu Vučićeve politike pretećeg konflikta - pogoršanja odnosa čak i sa susednim zemljama sa kojima nikada nismo imali ozbiljnih nesuglasica.

 

Sa Makedonijom je Srbija imala izuzetno korektne odnose, bez ijednog ozbiljnijeg problema u poslednjim decenijama, što nije bio slučaj ni sa bilo kojom drugom od zemalja proisteklih iz bivše Jugoslavije. Ipak, politika pretećeg konflikta koju vodi Aleksandar Vučić, da bi nas istovremeno “spašavao od njega” i tako bio navodni faktor stabilnosti, uspela je da pogorša odnose i sa Skopljem. Nikada, ako izuzmemo period ratova devedesetih, odnosi Srbije sa susedima nisu bili nestabilniji – sa Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom, evo sada i sa Makedonijom. Istovremeno, Vučićevi odnosi sa autokratama širom Evrope nikada nisu bili bliži. Tabloidizacijom spoljne politike, koja je počela objavljivanjem lažnih porno snimaka predsednice hrvatske države, i zahuktala se do svakodnevnih najava rata, priprema se teren za poslednju fazu Vučićeve vlasti – konflikt u regionu, koji mora biti sprečen.

 

Pokret slobodnih građana gradi politiku iskrene saradnje sa svim okolnim državama i narodima. Nikada nećemo rušiti sveukupne odnose sa susedima, čak i ako se oko pojedinačnih pitanja i ne budemo slagali sa njima. Ne postoji ni jedno regionalno pitanje u kome Pokret vidi razlog za sukob na Balkanu. Eventualne nesuglasice rešavaćemo diplomatskim sredstvima, umesto što ih gasimo, jer poznato je čime se spoljna politika nastavlja kada se diplomatija povuče. Posebno osuđujemo zastrašivanje građana i dizanje panike kroz režimske tabloide, te proizvodnju straha i mržnje da bi se njima manipulisalo. Budućnost Srbije i regiona je u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj, sportskoj, sveukupnoj društvenoj saradnji. Politika stalnog pretećeg konflikta koju na unutrašnjem i spoljnom planu vodi Aleksandar Vučić će jednom izmaći kontroli i on će dobiti svoj poslednji nedosanjani san – svoj lični rat. U tome ga možemo sprečiti samo masovnim izlaskom na izbore.

 

Pokret poziva sve građanke i građane da to urade već prvom narednom prilikom i glasaju za slobodu i ozdravljenje države i društva.