Pokret slobodnih građana smatra da je vlast u Srbiji donela još jednu nerazumnu i teško objašnjivu odluku da Srpska lista, koja je u suštini kosovski SNS, uđe u Vladu sa ratnom koalicijom čiji će premijer biti Ramuš Haradinaj.

Posle nekoliko vanrednih konferencija za novinare tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i direktora kancelarije za KiM Marka Đurića na kojima je Ramuš Haradinaj nazivan ubicom, koljačem, silovateljem koji je ubijao decu, danas kosovski SNS uobličen u Srpsku listu ulazi s tim istim Haradinajem u vlast. Pretpostavljamo da će se francuski zvaničnici naći u čudu kada saznaju za ovu činjenicu, jer smo, kao država gotovo prekinuli diplomatske odnose sa Francuskom zbog odluke tamošnjeg suda da ne izruče Haradinaja Srbiji zbog optužnice koja postoji protiv njega.

Pokret slobodnih građana ukazuje s obzirom da nema nijednog poslanika niti predsednika opštine sa srpskom većinom iz Srpske liste, a da nije istovremeno i član SNS objašnjenje da su odluku o ulasku u koaliciju sa Haradinajem, Veseljijem, Ljimajem doneli predstavnici Srpske liste zvuči licemerno i vređa zdrav razum.

Pokret slobodnih građana posebno zabrinjava činjenica da Srpska lista nije pregovarala o planovima za zaštitu kosovskih Srba već o ministarskim mestima za svoje funkcionere. Umesto da uslov za ulazak u vlast koja zavisi od srpskih poslanika bude formiranje Zajednice srpskih opština, status Trepče i Ski centra Brezovica, uzurpirana privatna imovina kosovskih Srba, kulturna i istorijska baština, nepoštovanje srpskog jezika i drugi nagomilani problemi koje imaju kosovski Srbi, jedina tačka sporenja je bila da li će dobiti još jednog ministra u Vladi.

Od ovakvog učešća Srba u institucijama Kosova korist će imati isključivo oni koji budu ministri u Vladi i njihovo blisko okruženje.