Na današnjoj konferenciji za medije predsednik Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana, Miloš Marković i šef pravnog tima PSG-a, Aleksandar Olenik, predstavili su javnosti podatke o sumnjivim promenama u biračkim spiskovima za opštine Zvezdara, Vračar i Mladenovac, dok je Vladimir Gajić, predsednik pravnog saveta Narodne stranke ukazao na kršenje pravila o javnosti rada Gradske izborne komisije.

Miloš Marković, predsednik Izvršnog odbora PSG-a, podsetio je javnost da je Pokret u više navrata, shodno zakonskom ovlašćenju, zahtevao od svih nadležnih organa podatke o broju upisanih građana u birački spisak.

– Od ministarstva smo dobili odgovor da oni nisu nadležni već da su nadležne opštine. Najveći broj opština nam nije dostavio tražene podatke, uz obrazloženje da to spada u nadležnost ministarstva. Podatke smo dobili od opština Zvezdara, Vračar i Mladenovac. U sve tri opštine je od 31. marta do oktobra 2017. godine došlo do povećanja broja upisanih. Oko 10.000 novoupisanih na Zvezdari, oko 5000 na Vračaru i oko 3000 u Mladenovcu. Nakon što smo ponovo podneli istovetne zahteve dobili smo odgovore od svih opština, čak od onih koje su se prethodno oglasile nenadležnim. Interesantno je to što je broj upisanih na opštini Zvezdara sada pao za 10.000 i vratio se na nivo od 31. marta 2017. godine. Sve to ozbiljno ukazuje na to da se vrši zloupotreba biračkog spiska u cilju prekrajanja izborne volje građana.

Aleksandar Olenik, šef pravnog tima PSG-a, upitao je šta se desilo sa 10.406 birača koji su upisani, a zatim nestali iz biračkog spiska u opštini Zvezdara i najavio podnošenje krivičnih prijava protiv ministra unutrašnjih poslova i ministra nadležnog za poslove državne uprave i lokalne samouprave.

– Postavlja se logično pitanje gde je nestalo 10.406 birača na Zvezdari? Brzina i broj brisanja birača u opštini Zvezdara dovodi do osnovane sumnje da je došlo do protivzakonitog brisanja velikog broja birača kako bi se sakrili birači upisani nakon predsedničkih izbora. Na osnovu činjenica koje smo izneli, smatramo da je tužilaštvo imalo dovoljno materijala da pokrene postupke, ali kako ni nakon nekoliko meseci nema  reakcije, verovatno ćemo mi morati da podnesemo krivične prijave protiv Nebojše Stefanovića i Branka Ružića. Javnost takođe treba da zna da se pre upisa u birački spisak mora izvršiti odjava prethodnog i prijava novog prebivališta, za šta je nadležan MUP. Iz tog razloga, mi smo od svih policijskih stanica zahtevali informacije o broju ljudi koji su prijavili promenu prebivališta u periodu od predsedničkih izbora do januara 2018. godine. Nikada nijedan odgovor nismo dobili. Imajući u vidu da je do izbora ostalo svega još dve nedelje, najdelotvornije sredstvo protiv ovih manipulacija jeste masovan izlazak na izbore čime će se poništiti svi efekti ovih zloupotreba. 

Vladimir Gajić, predsednik pravnog saveta Narodne stranke, ukazao je na nepravilnosti u radu Gradske izborne komisije koje se ogledaju u njenom nezakonitom sastavu i uskraćivanju javnosti rada GIK-a.

– Od 15 članova stalnog sastava GIK-a, 10 je iz SNS-a, što uz članove proširenog sastava koje delegiraju i SPS i nekoliko satelitskih lista, čime se obezbeđuje većina za donošenje važnih odluka u radu tog tela.

Gajić je podsetio da GIK protivno zakonskim normama radi u nejavnim sednicama, kao i na to da je predsednica skupštine Maja Gojković ignorisala zahtev koji je opozicija podnela  za omogućavanje posmatračima OEBS-a da prate izbore u Beogradu.
– Do 15. februara novinari i posmatrači nisu dobili akreditacije da prate rad GIK-a, što znači da je odlukom predsednika komisije, Zorana Lukića, onemogućena javnost rada GIK-a tokom dve trećine kampanje. To ukazuje na činjenicu da nisu obezbeđeni elementarni uslovi za poštene izbore, ali mi ćemo se izboriti da prava građana ne budu narušena. Naša lista je uspela da obezbedi dovoljan broj kontrolora na svim biračkim mestima i naš pravni tim će učiniti sve da spreči kršenje zakona i pre, ali i tokom izbornog dana.