Kao što je Odbor za saobraćaj Pokreta slobodnih građana prvi najavio, vlast je odlučila da francuskoj kompanija „Vinci“ koja će od jeseni i operativno preuzeti upravljanje beogradskim aerodromom, pokloni parking na aerodromu sa oko 2000 parking mesta, koji je do sada pripadao JKP „Parking servis“.

Šta to za građane znači? U skladu sa ustaljenom praksom pljačkanja državne imovine koja traje već nekoliko decenija, to znači još jedno u nizu devastiranje budžeta. Ukoliko se uzme u obzir da je JKP „Parking servis“ na godišnjem nivou, za parking mesta na aerodromu „Nikola Tesla“ prihodovao oko 2 miliona evra, dolazi se do cifre od minimalno 50 miliona evra kojih su se JKP „Parking servis“ i neodgovorna SNS-SPS vlast odrekli, ako se ima u vidu da period koncesije iznosi 25 godina.

Ovakav epilog predstavlja i grubo kršenje propisa o konkurenciji i uopšte poraz „pravne države“ u Srbiji i svih njenih institucija. Naime, postavlja se pitanje, šta bi bilo da je nadležno ministarstvo u objavi Javnog poziva za davanje u koncesiju beogradskog aerodroma navelo i podatak da budućem koncesionaru sledi i parking sa oko 2000 mesta na poklon. Moguće da bi u toj situaciji drugi punuđivači dostavili finansijski povoljniju ponudu. Otuda, Odbor za saobraćaj Pokreta slobodnih građana postavlja pitanje da li je vlast svesna da ovakav postupak može naterati ostale ponuđivač ekoji su učestvovali u Javnom pozivu da tuže državu zbog ovako grube povrede propisa koji štite konkurenciju? Ovaj suludi potez aktuelnog režima potvrda je kontradiktornosti i logičkih praznina u vođenju onog što oni nazivaju „politikom“.

Nadamo se da će se u ovom konkretnom slučaju, odnosno aferi „koncesija“, rasipanje državnog novca zaustaviti na pomenutom iznosu od oko 50 miliona evra, što je za najsiromašniju državu u Evropi, gotovo nenadoknadiva šteta. Zato, kada promenimo ovu neodgovornu i bahatu vlast, vratićemo građanima suverenost, međunarodni ugled,  poverenje u državu i da sačuvaćemo vitalne interese i resurse u najboljem interesu naše države i naših građana.

 

PSG Odbor za saobraćaj