Ni po čemu nova izjava Bakira Izetbegovića je iskorišćena kao povod za još jednu lažnu “krizu” koju će Aleksandar Vučić lažno rešavati, dok teme od značaja za život građana, kao što su povećanje poreza u Beogradu, sve veći i nepodnošljiviji troškovi života, smanjivanje budžeta za obrazovanje, pad rejtinga SNS i slične, gura pod medijsku blokadu.

Radi se o veštačkom zaoštravanju retorike kako bi ljudi govorili - ne pitaj ništa, samo da nas opet u rat ne gurnu. Šalje se i poruka međunarodnoj zajednici: ne pitajte nas za krađu i korupciju, krađu izbora, gušenje vladavine prava, gašenje medija i rušenje institucija, vidite da ovde za čas može da bukne, a samo mi možemo to da sprečimo (jer mi tu vatru i potpirujemo). Samo tako, političari koji su stvorili i koje je stvorio ratni konflikt 90-tih i danas mogu da budu aktuelni.

“Uznemirujući naslovi i tekstovi vladinih službenih tabloida, koji uvek prate ovakve lažne krize, služe da zastraše ljude i raspale nacionalističke vatre koje će čovek koji je na nepoštenim izborima prisvojio i predsedničku funkciju kao “odgovoran političar” onda gasiti da bi ispao “faktor stabilnosti”. Već smo jednom to gledali, nećemo, uveren sam, čekati da se isti film završi do kraja”, ističe predsednik Pokreta Saša Janković.

Pokret je u kontaktu sa drugim ozbiljnim političkim organizacijama širom regiona koje budućnost vide u iskrenoj saradnji naših zemalja, a ne manipulaciji strahom od rata. Produbićemo iskrenu političku saradnju u regionu, pokazati da niko ne može da nas ucenjuje konfliktom, da su stvarni mir i bezbednost mogući odmah i sad; sve naše ratne političke profitere stavićemo na stranu, pokrenuti normalan život i vratiti spokoj na Balkan.

Pokret slobodnih građana veruje da će Srbija uskoro dobiti novu vlast koja će se baviti suštinskim temama, a ugasiti ovaj politički rijaliti.

 


Izvori:

  • Ilustracija: Corax