Vladimir Pajić, predsednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana izjavio je danas na konferenciji za novinare pored Starog savskog mosta da se o tom mostu mora govoriti kao o istorijskom objektu koji će biti mesto okupljanja svih organizacija koje su protiv njegovog izmeštanja i protiv takvog odnosa prema kulturnom nasleđu i dobrima.

Pajić je, predstavivši mapu "uništenih i izuzetno ugroženih kulturnih dobara" na kojoj se nalaze 33 objekata šiom Srbije, istakao da Stari savski most nije jedinstven po situaciji u koju je doveden.

On je rekao da današnji dan, 5. oktobar, nije slučajno izabran za održavanje konferencije za novinare jer "trend" predstavljen mapom "može lako da se poveže" sa tim datumom.

Pajić je objasnio da je u pitanju "trend revizije istorije i uništavanja kulturnih dobara" i da je to "signal da ovoj vlasti, kako gradskoj tako i republičkoj, smeta sve ono što se dešavalo pre 2012. godine"

Pavle Grbović, predsednik Pokret slobodnih građana i odbornik u Skupštini grada Beograda, je takođe govorio na ovoj konferenciji i rekao: Zabrinjavajuća je najava gradskih vlasti da će Stari savski most preseliti, a na njegovo mesto postaviti novi. Mi smo još pre dve godine predstavili rešenje koje bi omogućilo da on ostane na svom mestu, postane biciklističko-pešački most, dok bi se pored izgradio novi za saobraćaj.

Grad koji odbija ovaj predlog, bez razmatranja, ima problem sa potpunim odsustvom odgovornosti,  odsustvom osećaja za zaštitu kulturnih dobara i osećaja da ovaj grad nije nastao kada su oni došli na vlast, već da postoji nešto što je stvoreno pre njih i što treba da ostane i budućim generacijama. rekao je Grbović.