Vlada Republike Srbije je 01.12.2017. u Službenom glasniku RS  objavila još jedan u nizu štetnih  propisa, ovaj put u vidu Uredbe o sastavu i načinu rada Nacionalnog vazduhoplovnog komiteta, koja u potpunosti odslikava težnju ove kriminalne vlasti da vlada uredbama i podzakonskim aktima a ne postojećim zakonima i time uništi svaki segment društva i iz njega iscrpi sve ono dobro što je preostalo.

 

Naime, Vlada RS je ovu Uredbu donela pozivajući se na član 33. Zakona o vazdušnom saobraćaju, koji daje mogućnost Vladi a nikako i obavezu da ukoliko se pojavi potreba za rešavanjem nekog određenog pitanja iz oblasti upravljanja vazdušnim prostorom, osnuje Nacionalni vazduhoplovni komitet kao privremeno telo Vlade RS, iako je sama organizacija vazdušnog prostora pa time i upravljanje istim, je u nadležnosti Agencije za kontrolu letenja (SMATSA), koja je jedina Zakonom o vazdušnom saobraćaju ovlašćena da u ime Republike Srbije uređuje vazdušni prostor. Donošenje ovakve Uredbe kojom se osniva Nacionalni vazduhoplovni komitet kao stalno radno telo Vlade (vladajuće SNS koalicije) potpuno nepotrebno, stvari samo komplikuje . Još je čudnije da  u sastav ovako formiranog Komiteta nije ni imenovan predstavnik Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), tako da ne postoji nikakva koordinacija izmedju ova dva paralelna tela.

 

Gledano iz ugla vladajućeg kartela, ovo je još jedna prilika da se udome svi „zaslužni borci“ vladajuće koalicije i sebi obezbede zavidnu materijalnu korist na uštrb sve siromašnijih građana, što je i do sada bilo pravilo.

 

Posebno je zanimljiv, a ujedno i opasan Član 5. Uredbe koji predviđa mogućnost da zadatke Komitetu mogu davati pored samih članova Komiteta i međunarodne organizacije, koje tako mogu odlučujuće uticati na upravljanje našim vazdušnim prostorom kao nedeljivim delom suverene teritorije Republike Srbije, jasno, ukoliko tako odluči predvodnik vladajuće stranke i njegovi nestručni sledbenici.

 

Posledice primene takve Uredbe su nesagledive i mogu dovesti od favorizovanja pojedinih inostranih vazduhoplovnih kompanija, sve do ugrožavanja bezbednosti zemlje pa i do suštinskog gubitka suvereniteta nad vazdušnim prostorom!

 

Pokret slobodnih građana sa žaljenjem konstatuje i obaveštava građane Srbije da donošenje ovakve Uredbe predstavlja samo nastavak već uspostavljenoe prakse partijskog zapošljavanja i kadriranja, koji u ovom slučaju ima posebnu težinu.

 


Izvori: