Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena  na 5 godina zatvora zbog korupcije i koja se nalazi u bekstvu, je na sednici Vlade Srbije 27. juna dobila državljanstvo Republike Srbije.

Nemušto je obrazloženo da se bivša tajlandska premijerka prima u državljanstvo Srbije na osnovu prvog i trećeg stava iz člana 19 Zakona o državljanstvu. Osim što je Aleksandar Vučić rekao da ne vidi problem u ovom slučaju, ni na koji način nije obrazloženo na osnovu kojih interesa za Republiku Srbiju je Šinavatra dobila srpski pasoš.

Ovim je samo nastavljen niz sumnjivih dodeljivanja državljanstva Srbije strancima koje prate kontraverze, kriminal i korupcija. Mohamed Dahlan, bivši šef palestinske tajne službe i nekadašnjeg lidera pokreta Fatah, državljanstvo Srbije dobio je krajem 2013. godine.

Naravno, oba slučaja povezuje šeik Abu Dabija, Muhamed bin Zajed al Nahjan, zajednički prjatelj, koji je i investitor Beograda na vodi.

Ako se vratimo još malo u prošlost, setićemo se i da su pojedini kriminalci iz inostranstva, kao što su Sebastijan Gica iz Rumunije i Cvetan Vasilev iz Bugarske, koji su, takođe, u matičnim državama optuženi ili osuđeni za korupciju, dobili  politički azil u Srbiji.

Ovakvim postupcima, srpska diplomatija, osim što nas redovno sramoti svojim kafansko–pevačkim skandalima, očigledno uspešno radi i na tome da u svetu postane prepoznatljiva  kao kriminalno-korumtivna družina. Da li su to odnosi sa inostranstvom kakve želimo? Da li je to imidž po kome Srbija treba da bude prepoznatljiva u svetu?

Slučajevi poput ovih mogući su samo u državi u kojoj se ne poštuju zakoni, koja je moralno i ekonomski osakaćena, u kojoj su urušene i demontirane institucije, državi u kojoj ne postoji vladavina prava i u kojoj se o svemu odlučuje u glavi jednog čoveka.

PSG konstatuje da je režim Aleksandra Vučića državu Srbiju odavno pretvorio u sigurnu kuću za belosvetske kriminalce i korumpirane političare.

Kada PSG preuzme odgovornost za upravljanje državom,  institucije će raditi svoj posao, zakon će biti jednaki za sve, državna uprava profesionalna i uređena, lišena nestručnih i korumpiranih kadrova, a Srbija mesta dostojno za život običnog čoveka, jer briga o čoveku je naš osnovni zadatak.

 

Odbor za državnu upravu i lokalnu samoupravu PSG-a