Odbor za saobraćaj PSG upozorava javnost da se u slučaju prenošenja imovine, osnivačkih prava, sertifikata i ugovora vezane za poslovanje Aerodroma "Konstantin Veliki" u vlasništvo Republike Srbije najverovatnije radi o daljem sprovođenju dogovora sa francuskom kompanijom“Vince“ kojoj je nedavno dat u koncesiju aerodrom„Nikola Tesla“, a prema kojem je potrebno ograničiti poslovanje i broj putnika ostalih aerodroma u RS, a naročito aerodroma“Konstantin Veliki“, ne bi li se francuskoj kompaniji što više isplatilo upravljanje beogradskim aerodromom. Uostalom, to je i sam uzurpator funkcije predsednika države u jednoj svojoj nedavnoj izjavio potvrdio.

Gradsko veće grada Niša usvojilo je  preporuku Vlade RS donete 29. marta ove godine prema kojoj bi Niš trebalo da prenese državi i to bez ikakve nadoknade imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore vezane za poslovanje aerodroma . Vređajući inteligenciju ne samo građana Niša, već i cele Srbije, načelnik Gradske uprave, Ljubiša Janić, dozvolio je sebi da izjavi da donošenje, a potom i usvajanje preporuke Vlade RS, na prvom mestu ima u vidu javni interes svih građana Niša.

Posebno je važno istaći da je 22. januara ove godine, dakle pre samo dva meseca, Gradska uprava Niša usvojila „Dugoročni plan poslovne strategije JP aerodroma Niš za period 2017-2027.“, u kojem se niti jednom rečju ne pominje ustupanje Aerodroma Republici, što jasno ukazuje da Vlada RS nije imala bilo kakav investicioni plan za razvoj aerodroma „Konstantin Veliki“.

Ništa manje važna nije ni činjenica da bi prema tom dugoročnom planu, neto dobit aerodroma u Nišu bila oko 585 miliona dinara do 2027. godine i to u okvirima sadašnjeg načina upravljanja i vlasničke strukture. Postavlja se pitanje, zašto se grad Niš odriče ovog profita u korist Republike i na koji način to doprinosi javnom interesu grada i njegovih građana. Vladu Srbije opominjemo da se ne može u jeku kampanje špartati Srbijom i obećavati razvoj i ulaganje u sve regione, a da se potom donose ovakve odluke koje su sušta suprotnost proklamovane decentralizacije.

Konačno, šta to sprečava Vladu RS da ulaže u aerodrom „Konstantin Veliki“ čak i kada on pripada gradu Nišu? Vlasnička struktura tu zaista ne bi trebalo da predstavlja problem. Međutim, čini se da su isti oni interesi ostvareni prilikom „poklanjanja“ beogradskog aerodroma, ponovo stavljeni iznad interesa naše države i građana. Da je premijerka Brnabić javno objavila sporan ugovor o koncesiji aerodroma „Nikola Tesla“ sada ne bi bilo nedoumica, ovako, pozivajući se na nepostojeće odredbe zakona, ona je odbila da to učini i time dodatno podstakla našu sumnju.

PSG poziva građane da ustanu protiv ovakve vlasti i garantuje im da njihov interes više nikada neće biti ugrožen zbog interesa nekakvih stranih investitora.

Slobodni građani Niša podržavaju i današnji protest „Ne damo niški aerodrom!“ najavljen za 17h na Trgu Kralja Milana, uz poziv građanima Niša da se pridruže buntu i zaštite svoje objekte i resurse od bezobraznog otimanja i otuđenja.

Odbor za saobraćaj PSG