Pravni tim Pokreta slobodnih građana najoštrije osuđuje najnoviju odluku Ustavnog suda Republike Srbije kojom se odbacuju sve inicijative za  ocenu ustavnosti i zakonitosti uvođenja vanrednog stanja tokom trajanja pandemije virusa COVID-19.

 

Naime, čak i pravnom laiku, bilo bi jasno da je donošenje odluke o uvođenju vanrednog stanja , bez zasedanja i učešća Narodne skupštine, u situaciji kada jesu ugroženi bezbednost države i građana, ali ne i njen opstanak, što je ključni argument da bi se takva odluka na ovaj način donela, apsolutno neustavno.

 

Ključ problema sastoji se u tome da kada, prema Ustavu, članu 200. stav 5. , Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajednički predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade.

 

To ne bi bilo sporno da su okolnosti bile takve da je okupljanje narodnih predstavnika zaista bilo nemoguće. Međutim, kako se u ovoj situaciji , kao pravno nesuvsli argument za nesastajanje najvišeg predstavničkog tela  navodi Nareba Vlade o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima  u zatvorenom prostoru, a Narodna skupština po zakonu nije javno mesto, već predstavničko telo,  postavlja se pitanje : Da li je izvršna vlast na ovaj način , nasuprot trodelnoj podeli vlasti ,  na sudsku , zakonodavnu i izvršnu , rešila da izvrši apsolutnu koncentraciju moći i da zanemari Ustavne i zakonske procedure ?

 

Mišljenja smo da jeste, i da ovde, nažalost, imamo samo još jedan u nizu primera procesnih zloupotreba i blatantnog gaženja Ustava i zakona , jer smo se danas suočili sa time da nas od protivustavnih postupaka nosioca izvršne vlasti, kao građane Republike Srbije, ne može zaštititi ni Ustavni sud, čija je to osnovna dužnost.

 

Pokret slobodnih građana i njegov pravni tim boriće se svom snagom da se ovako nešto nikada više ne desi, i kao podnosioci jedne od inicijativa o oceni ustavnosti i zakonitosti vanrednog stanja,  želimo da jednog dana živimo u Srbiji u kojoj kolege iz pravosuđa neće trpeti nikakve spoljne pritiske, već će odluke donositi u skladu sa Ustavom, zakonom i pravnom etikom.

 

Advokat Vuk Đorđević