Izmene Ustava koje je pripremilo Ministarstvo pravde, ukoliko bi bile usvojene, pogoršale bi ionako porazno stanje nezavisnosti sudstva i bile na dalju štetu svih građana koji pred sudom traže pravdu. Nemoguće je da Ministarstvo pravde nije znalo da napravi dobar nacrt, već režim svesno želi da još više, bolje i jače učvrsti obruč oko sudstva i spreči nezavisan rad institucija.

„Domaće i međunarodne stručne organizacije, a pre svega sudijska i tužilačka udruženja, nebrojeno puta su ukazale na potrebni pravac promena, čija je suština depolitizacija pravosuđa. Međutim, Srpska napredna stranka opstanak svog režima zasniva na suprotnosti od toga ‒ potčinjavanju institucija partiji i svako rešenje koje oni odobre ići će u pravcu jačanja njihovog političkog uticaja. Čak i ako bi bili prinuđeni da napišu nešto dobro, u praksi će to kršiti i rušiti. Neverovatno je, međutim, da uprkos svim zahtevima iz zemlje i inostranstva, ne osećaju potrebu da bar na papiru povuku poteze u pravom pravcu“, stav je predsednika Pokreta Saše Jankovića.

Pokret slobodnih građana povukao se iz procedure pripreme izmena Ustava Srbije nakon što je Aleksandar Vučić taj proces prisvojio i politički zloupotrebio, stavljajući ga u kontekst svog tzv. „unutrašnjeg dijaloga“.

Pokret slobodnih građana će, kada preuzme odgovornost u državi, građanima garantovati da Srbija neće biti partijska država, da će sud i drugi nezavisni organi biti slobodni od političkog uticaja i da ćemo graditi, a ne rušiti institucije.