Pokret slobodnih građana zahteva od državnih organa hitno rasvetljavanje upada u stan novinarke Krika Dragane Pećo. Ovo tumačimo kao pokušaj zastrašivanja novinarke i tog portala koji je otkrio i predstavio javnosti veliki broj afera Vučićevog režima.

Zahtevamo da se, osim ovog slučaja, odmah rasvetle i ostali napadi na novinare, koji u proteklom periodu postaju zastrašujuća konstanta.

Ukoliko slučaj upada u stan ostane nerasvetljen, kao što su ostale mnogobrojne pretnje smrću koje novinari dobijaju ne samo od anonimnih nego i od ljudi koji ne skrivaju identitet; ako bez sankcija ostanu napadači na novinare na mitingu Srpske napredne stranke; ako ostanu nekažnjeni oni koji su, uz pretnje, prekidali projekcije filmova; ako ostanu neotkriveni oni koji su tajno snimali novinare i pratili ih – biće više nego jasno da upravo oni koji treba da gone počinioce stoje iza svih ovih nedela.

Upad u stan jedan je korak dalje, a sa velikom zebnjom pitamo se šta može da bude sledeći potez – da li će neko ostati bez glave? Da li to treba da se dogodi da mi kao društvo, ali i međunarodna zajednica shvatimo šta se ovde dešava i kuda idemo?

S obzirom na to da slični pritisci postoje i na ljude koji deluju u drugim oblastima, a koje je ova vlast proglasila neprijateljima, jasno je da je reč o razrađenom mehanizmu. Isto tako jasno je da samo solidarnost i međusobna podrška mogu pomoći da teška vremena, koja su očigledno pred nama, prebrodimo bez teških posledica.