Povodom svetskog dana svesnosti o autizmu, Pokret slobodnih građana zahteva od državnih organa da osobama s autizmom vrate ranije mere podrške i još ih povećaju kako bi se postigla njihova puna inkluzija u životu, a ne samo u planovima i strategijama.

 

Dan svesnosti o autizmu obeležava se danas u čitavom svetu pod sloganom „Srušimo barijere za autizam zajedno“. U Srbiji osobe s autizmom ili nemaju ili uz sve veće teškoće dobijaju personalne asistente, a šire i kompleksnije mere podrške radi njihove pune inkluzije samo su puste želje. Znatna količina novca odvaja se za projekte kojima se opisuje problem i govori šta bi trebalo uraditi, a najmanje resursa ide u ostvarivanje konkretnih programa podrške i rešavanja problema. 

 

Pokret slobodnih građana traži potpunu inkluziju osoba sa autizmom u društvo i rušenje svih barijera koje sprečavaju njihov normalan život. Osobe sa autizmom, kao i sve druge, sposobne su da uče, rade i budu ostvarene ličnosti i imaju pravo da im institucije to omoguće.

 

Jedan od prioriteta odbornika Pokreta slobodnih građana u Skupštini Beograda, kada ona bude konačno konstituisana, biće zaštita i pomoć u ostvarivanju prava svih ranjivih grupa.