Ubijen je Oliver Ivanović, jedan od nas, a njegovoj porodici je najteže. Zbog Olivera i Srbije nemamo pravo da prećutimo da se to ubistvo ne može odvojiti od atmosphere konflikta, satanizacije, proglašavanja za izdajnike i crtanja meta na čela političkim protivnicima, ali u Srbiji mora prevagnuti mir i pribranost, rekao je danas predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Narodne stranke Vukom Jeremićem, Pokreta za preokret Jankom Veselinovićem, Levice Srbije Borkom Stefanovićem i zajedničkim kandidatom za gradonačelnika Beograda Draganom Đilasom.

 

Oliver Ivanović je bio je pre svega hrabar, pošten i slobodan čovek koji se za svoje ideale i narod borio tamo gde je najteže, a bio je svestan opasnosti koja njemu i svim slobodarskim ljudima preti i upozoravao na nju”, rekao je Janković.

 

Predsednik PSG citirao je objavljene izjave direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića i drugih eksponenata vlasti koji su Ivanovića proglašavali protivnikom interesa srpskog naroda, vređali ga i crtali mu metu na čelo.

„To mora da prestane. Atmosfera konflikta u kojoj se neistomišljenici etiketiraju kao izdajnici, a poltički protivnici tretiraju kao zveri je pogubna. Nama to ne treba, tako nešto u Srbiji ne treba. Neodgovorne izjave visokih funkcionera su dovele do takve atmosfere, mi ne tvrdimo da je to urađeno namerno, ali odgovornost je ogromna i sa tim se mora presati“, rekao je  Janković

 

„Građani su zastrašeni, razumem ih, ali niko nema pravo da svojim strahom ugrozi budućnost ostalih. Oduprite se!“ podsetio je Janković na reči koje je Ivanović napisao na tviteru 5. oktobra 2017. godine., kao i na njegov nedavni intervju nedeljniku Vreme pod naslovom „Strah Srba od ekstremnih Srba“.

 

Upitan da li ubistvo Ivanovića može ugroziti dijalog sa Prištinom, Janković je rekao da postoje mnoge političke snage, sa obe strane – srpske i albanske, koje politiku zasnivaju na kontrolisanom konfliktu i koje mogu pokušati da iskoriste zločin za obustavljanje normalizacije odnosa, kojima je tako nešto kao povod upravo i trebalo. Međutim, na obe strane postoje i oni koji znaju da su dijalog i suživot jedini normalan način života. „Normalna i mirna budućnost ne sme da bude ugrožena i razgovor sa Prištinom mora teći jer je on jedina šansa da konflikta neće biti, a inspiratori ovog ubistva nemaju veze ni sa srpskim ni sa albanskim interesima, već samo sa svojim sopstvenim.

Mi smo za politiku mira i suživota, a konflikt često provociraju obe strane, ali uprkos tome mi kao odgovorni ljudi  moramo da podržavamo politiku mira i saradnje, rekao je Janković.

 

Članovi i simpatizeri Pokreta odaće poštu Oliveru Ivanoviću danas u 19 časova isped Hrama Svetog Save.

 


Izvori: