Postoje indicije da bi moglo doći do dijaloga svih političkih partija sa javnim servisom. Kako je za Talas izjavio Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, reč je o najavljenom razgovoru partija sa RTS-om sa kojim se vladajuća koalicija saglasila: „Ideja je da partije razgovaraju sa onima koji su unutar RTS – sa direktorom, uređivačkim kolegijumom, pa da se kroz dijalog dođe do dogovora o najboljem modalitetu za ravnomernu zastupljenost političkih opcija na javnom servisu.“

Ukoliko do toga dođe, da li bi predstavnici opozicije učestvovali u dijalogu sa RTS-om?


„Na razgovore sa ljudima sa RTS-a bih išao uvek i bez uslova. Većina ljudi koji čine RTS vrlo dobro znaju kako bi nacionalna televizija trebalo da izgleda, mi treba da im pomognemo da bi mogli normalno da rade, bez pritisaka“, ističe u razgovoru za Talas Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana.

Kako kaže, nije reč samo o jednakoj zastupljenosti tokom izborne kampanje, već o „momentalnom  poštovanju zakona i oslobađanju RTS-a i za opoziciju, ali i o objektivnom izveštavanju o stvarima koje rade predstavnici vlasti“.

„Kako to da RTS nikad nije preneo vapaje porodice Stanike Gligorijević? Ili Marije Lukić? Ili gomile građana koji su nezadovoljni, kojima se preti gubitkom posla zbog lajka na Fejsbuku, ili se uslovljavaju odlascima na partijske mitinge SNS-a?“, pita Trifunović i dodaje da se varaju oni koji misle da novinarima i urednicima RTS-a ove teme ne izgledaju relevantno.

„I novinara RTS-a je bilo na protestima. Ne čine RTS dve ili tri partijske perjanice, čine ga ljudi, kojima režim brani da rade“, zaključuje Trifunović.