Pokret slobodnih građana obustavlja planove o izbornoj saradnji sa Demokratskom strankom pošto je predsednik DS Dragan Šutanovac javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava.

 

 „U stanju prikrivene diktature pod fantomkama, time se suštinski učestvuje u lažiranju demokratije i simulaciji dijaloga. Građani Srbije imaju pravo da znaju ko stoji sa koje strane. Beskrajne političke kombinatorike moraju biti zamenjene čvrstim i principijelnim stavovima u koje se građani Srbije uvek mogu pouzdati. Niko nema pravo da se kocka njihovim poverenjem. Žalimo zbog zaokreta predsednika DS i ponavljamo da je jedini dijalog koji će Pokret ikada imati sa Aleksandrom Vučićem isključivo razgovor o mirnoj predaji vlasti“, izjavljuje predsednik Pokreta Saša Janković.

 

Potez predsednika Demokratske stranke predstavlja kršenje prvog principa i uslova saradnje opozicije – da nema neposredne niti posredne saradnje sa vlašću Srpske napredne stranke. Predsedništvo Pokreta je jednoglasno odlučilo da u takvim okolnostima Pokret ne može da nastavi razgovore o saradnji.

 

Šutanovac je, između ostalog, izjavio da će demokrate svoj predlog ustavnih izmena poslati „predsedniku“ Aleksandru Vučiću i da debata treba da počne prvo na nivou eksperata.