Pokret slobodnih građana upozorava da postavljanje dr Nebojše Stefanovića za koordinatora službi bezbednosti predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost, a da se službe bezbednosti ubrzano pretvaraju u klasičnu političku policiju za zaštitu stranke na vlasti i borbu protiv "unutrašnjeg neprijatelja".

 

Bezbednosne službe u demokratskoj državi služe za zaštitu nacionalnih, a ne stranačkih interesa, dok koordinator tih službi mora da bude osoba države, a ne bilo koje stranke. Ako u Srbiji postoji primer stranačkog kadra bez suštinskih kvalifikacija, to je dr Stefanović, koji je od "Nebojše iz Beograda" za nekoliko godina napredovao do najvišeg mesta u strukturi nacionalne bezbednosti. Porazno je to što ćemo u 21. veku morati da demontiramo stranačku paradržavu i iz pepela u koje su pretvoreni gradimo sve državne mehanizme, ali Pokret slobodnih građana će to raditi jer drugu državu niti imamo, niti želimo.

 

Pokret najoštrije osuđuje dešavanja u Skupštini Beograda, gde opozicioni odbornici, kao danas Balša Božović iz Demokratske stranke, nisu u mogućnosti ne samo da spreče zlo, već ni da na primeren, civilizovan način, bez uvreda i ometanja, novinarima saopšte otkrića o zloupotrebama. U Srbiji više nema elementarnog institucionalnog reda. Našom zemljom, našim gradovima i selima, izuzev nekoliko slobodnih, vladaju laž i bahata sila. To se ne može promeniti izmenama bilo kog propisa, već samo promenom vlasti koja je svoju nezasluženu istorijsku šansu iskoristila za lična bogaćenja i gaženje institucija i pravde.

 

Podsećajući na nova saznanja redakcije Krika o of-šor firmi ministra u Vladi Srbije, a pre njega i gradonačelnika Beograda, što je samo vrh ledenog brega, Pokret ističe da se protiv takvih pojava na vrhu države ne može boriti bez donošenja i primene Zakona o poreklu imovine i Zakona o specijalnom tužilaštvu za visoku korupciju ali i ukazuje da to toga na žalost neće doći sve do promene vlasti u Srbiji. 


Izvori:

  • Foto: E-Stock.us / Aleksandar Bačlija / Cenzolovka