Odbor za rad i socijalnu politiku Pokreta slobodnih građana oštro osuđuje bahatost i cinizam ministra Zorana Đorđevića koji je prvomajski protest reprezentativnih sindikata „Nezavisnost“ i „Saveza samostalnih sindikata Srbije“ iskoristio za ličnu promociju i slanje lažne poruke javnosti da država „vodi brigu o pravima radnika“.

 

Istaknuti eksponent pogubnog režima Aleksandra Vučića se na protestu pojavio u pratnji atipično velikog broja ljudi iz obezbeđenja što se svakako ne bi očekivalo od nekoga ko sebe pokušava da predstavi kao „borca za prava radnika“ i stao na čelo kolone pokušavajući da obesmisli protestnu šetnju i  prikrije nezadovoljstvo radnika. To nažalost nije bilo sve, te su i dvojica učesnika protesta privedena zbog, kako su to Ministarstvo za rad i policija saopštili, „verbalnog napada na ministra“. Taj „verbalni napad“ zapravo je bio podsećanje ministra na sav čemer i jad kada je reč o radnim odnosima u Republici Srbiji i postavljanje pitanja o radniku „Goše“ koji je nedavno izvršio samoubistvo i sve gorem položaju trudnica koje pokušavaju da se zaposle ili zadrže svoje radno mesto. Odbor za rad i socijalnu politiku PSG-a podseća ministra da je u Republici Srbiji na snazi kolektivni ugovor koji protivno Ustavu i Zakonu o radu, radnicima ograničava pravo na štrajk. Takođe, u Srbiji još uvek postoje radnici koji svoje poslove, po nalogu svojih poslodavaca, a uz amin vlasti,  obavljaju u pelenama. Otuda bi ministru bilo pametnije da se sa svojim timom „eksperata“ pozabavi ovim problemima, umesto da po nalogu sa Andrićevog venca, izvrgava ruglu i političarenju svu muku srpskog radnika.

 

Podsećamo da je ministar Đorđević, koji je u kabinetu premijerke Brnabić, ničim izazvan zadužen za oblast rada i socijalne politike, čovek koji je nedavno izjavio da kao ministar nije zadužen za radne odnose u privatnom sektoru! Da li je on kao takav adekvatna osoba za staranje o povećanju stope zaposlenosti i obezbeđivanja dostojanstvenih uslova rada? Sigurni smo da nije, a to je vreme već i pokazalo. Uostalom, prema svim relevantnim pokazateljima Srbija je zemlja koja prednjači po broju nezaposlenih, a uslovima rada koje je nametnula ova vlada svakodnevno se zgražava ne samo domaća, već i čitava svetska javnost. Građanima garantujemo fer odnos prema radnicima i njihovim poslodavcima, kao i konstantan dijalog i zajedničko pronalaženje optimalnih rešenja. Provokacije radnika i manipulisanje njihovim katastrofalnim položajima mora što pre da postane prošlost. 

 

PSG Odbor za rad i socijalnu politiku