Pokret slobodnih građana upozorava da postavljanje aktiviste, kandidata i finansijera SNS za direktora Agencije za borbu protiv korupcije od nje pravi instituciju za legalizaciju korupcije i progon političkih neistomišljenika vladajuće stranke.

 

Očigledno i drsko izigravanje zakona nije slučajno - korupcija sada ima čvrsto pokriće u Agenciji, a vlast novi bič za progon političkih neistomišljenika. Srbija više nije država institucija i vladavine prava, već partijska družina i despotija.

 

Za direktora institucije čiji rad mora biti  samostalan, nezavisan, profesionalan i objektivan, Odbor Agencije postavio je lice koje je bilo kandidat za odbornika opštine Zemun na listi vladajuće stranke, koje je redovno učestvovalo u predizbornim aktivnostima i čije ime se nalazi na listi donatora SNS od po “čuvenih” 40.000 dinara.

 

Agencija je ranije pokrenula postupak protiv SNS zbog sumnjivih donacija kojima je finansirana kampanja te stranke 2014. godine i vršila provere donatora za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića od kojih je jedan  upravo novopostavljeni direktor Dragan Sikimić, te je ishod tih provera sada lako pogoditi.

 

U isto vreme, Odbor Agencije ne odlučuje skoro dva meseca o žalbi predsednika Pokreta Saše Jankovića na odluku v.d. direktora kojom je Jankoviću, bez ikakvog na zakonu zasnovanog razloga, praktično zabranjeno da dve godine zarađuje za život.

 

Partijska SNS država razorila je institucije Srbije  kako bi nekažnjeno radila sve što hoće, finansirala se kako hoće i proganjala političke protivnike.

 

Pokret slobodnih građana želi da gradi Srbiju kao institucionalnu državu vladavine prava i garantuje da, kada bude preuzeo odgovornost, nijedan član Pokreta neće biti na čelu nezavisnih i samostalnih institucija.