Objavljivanje spiska novinara i nevladinih organizacija u čije transakcije je uvid zatražila Uprava za sprečavanje pranja novca pri ministarstvu finasija predstavlja pokušaj diskreditacija, ali i odmazde prema pojedincima i organizacijama koje su imali kritički odnos prema radu režima Srpske napredne stranke.

Reč je isključivo o političkom pritisku Orbanovskim metodama u cilju gušenja poslednjih tragova kritičke svesti. Kako drugačije razumeti postupanje Uprave za sprečavanje pranja novca koja nikada nije ispitala sporni slučaj kupovine 24 stana od strane ministra finansija Siniše Malog, slučaj darežljive tetke iz Kanade ministra odbrane Aleksandra Vulina, brojne poslovne i građevinske poduhvate kumova i braće nosilaca najviših državnih funkcija, ali i sporno finansiranje kampanja Srpske napredne stranke? 

Pokret slobodnih građana pruža podršku svima koji su se na ovaj način našli na udaru vlasti i poziva međunarodnu zajednicu da reaguje povodom otvorenog i grubog kršenja prava na neometan rad i izražavanje.