Pokret slobodnih građana solidariše se sa građanima Hrtkovaca čija bezbednost i spokoj su neposredne žrtve najnovijeg incidenta u režiji autoritarne vlasti Aleksandra Vučića.

 

Pokret upozorava da režim, sada koristeći usluge Vojislava Šešelja, vodi Srbiju ka spoljnjem i unutrašnjem konfliktu da bi sakrio sve svoje krađe, afere, kriminal, nesposobnost, laži i korupciju, a koji su obeležili šest godina ove vlasti i predstavljaju njenu pravu suštinu.

 

Režim je sa svojim partnerima u regionu do sada izazivao veštačke regionalne incidente kao što su dron na utakmici sa Albanijom, navodni pokušaj linčovanja Vučića u Srebrenici, slanje pa kočenje oslikanog voza na Kosovo, hitna evakuacija ambasade iz Skoplja, filmsko hapšenje Marka Đurića, kavga između Dačića i Plenkovića, ali pošto to sa distance postiže sve manje efekte, sada istu matricu primenjuje sve bliže, unutar Srbije. Pokret upozrava da politika režiranog konflikta, kojom režim drži ljude u strahu od još većeg zla, pre ili kasnije može izmaći kontroli i dovesti do nepopravljivih posledica.

 

Zakon mora biti sproveden i mandat narodnog poslanika Šešelju oduzet, fiktivna predsednica Vlade smenjena, peglanim listićima izabrani predsednik Republike opozvan, lustracija sprovedena i Srbija usmerena ka izgradnji pravične, socijalno odgovorne, demokratske, institucionalne, građanske, prosvećene i ekološke evropske države.