Pokret slobodnih građana poziva sve nepokorene i slobodne građane da se priključe velikom Ekološkom protestu protiv minihidroelektrana, u subotu 21. septembra, u Pionirskom parku, u Beogradu, u 16 časova, kao i Velikom narodnom zboru, 29. septembra, u selu Topli Do, u parku prirode na Staroj planini.

Ujedno se obavezujemo da ćemo svim ugroženim građanima pomoći u pravnoj borbi i krivičnom gonjenju svih odgovornih za izazivanje ovakvih ekoloških katastrofa.

A u oslobođenoj Srbiji izborićemo se da se sve vode proglase za narodno dobro i neotuđivo vlasništvo države i zabrani ustupanje ili bilo kakva trgovina tim resursom ili prostorom vodnih tokova.

U selu Topli Do  u toku su građanska neposlušnost i blokada saobraćajnice jer su meštani odlučni da se sami brane i da ni po koju cenu ne dozvole razaranje prirodnih dobara i ubijanje reke nezakonitom izgradnjom minihidrocentrale, pogubne za prirodu i ljude.

U selu Rakita u opštini Babušnica je štetočinska minihidrocentrala već izgrađena uprkos protivljenju meštana i uz neskriveno kršenje zakona, dok su nadležne institucije ćutale, oglušile se o zakone i Ustav Republike Srbije i zatajile u izvršavanju svojih zakonskih obaveza, a uz to je na Maloj reci planirana izgradnja još jedne, što bi selo ostavilo sasvim bez vode.

Ovo nasilje nad javnim resursima i prirodnim dobrima eskaliralo je i u nasilje nad ljudima koji se bore za svoje pravo na život, i pravo naše dece i unuka da žive u zemlji čija prirodna dobra nisu razorena.

To nasilje se dešava uz prećutnu saglasnost države, koja, zarad profita nekolicine pojedinaca,  već godinama ignoriše zahteve žitelja Stare planine da zaštiti njihova imanja, prirodnu okolinu i način života.

Pokret slobodnih građana zbog toga apsolutno i iskreno podržava stanovnike Toplog dola i Rakite i pokrete boraca za zaštitu reka u pravednoj borbi za spas Toplodolske i Rakitske reke i očuvanje osnovnih ljudskih prava!