Grupa proevropskih opozicionih organizacija (Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Zajedno za Srbiju, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Pokret za preokret i Pokret slobodnih građana) smatra nedopustivim najave Ane Brnabić i Ivice Dačića o početku rada na ustavnim promenama od strane aktuelnog saziva Narodne Skupštine konstituisanog na osnovu nelegetimnih izbora.

Parlament bez predstavnika opozicije, koji ne oslikava realnu političku volju građana Srbije, nema kapacitet da odlučuje o najvažnijim državnim pitanjima poput ustavnih promena. Taj kapacitet još manje imaju predstavnici izvršne vlasti predvođeni Anom Brnabić koja je i 2018. godine bila na čelu Vlade i koja je amandmane na Ustav u delu pravosuđa uredila na način koji predstavlja izlaženje iz svojih ustavnih ovlašćenja, a krajnji rezultat takvih amandmana značio bi narušavanje ustavnog principa podele vlasti.  

Zahtevamo od vlasti da odustanu od kalkulantskih pokušaja uvođenja autokratije u ustavni okvir Srbije zloupotrebljavajući neprisustvo opozicije u Skupštini, za šta inače upravo vlast snosi odgovornost. Smatramo da je proces promena najvišeg pravnog akta moguće sprovesti samo u demokratskom postupku, uz učešće svih relevantnih predstavnika građana, što je sa trenutnom vlašću i trenutnim sastavom Skupštine apsolutno nemoguće.

Demokratska stranka,
Stranka slobode i pravde,
Zajedno za Srbiju,
Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd,
Pokret za preokret i
Pokret slobodnih građana