Današnja presuda Haškog tribunala lideru Srpske radikalne stranke dr Vojislavu Šešelju konačni je sud o zločinačkoj politici koja je u Srbiji vođena devedesetih godina prošlog veka i koja je, zajedno sa svojim blizancima u drugim zemljama bivše Jugoslavije ovaj prostor odvela u užas etničke i verske mržnje, bratoubilačkih ratova i zločina.

 

Svedoci smo da se, posle četvrt veka, u svim tim zemljama, a na našu odgovornost i u Srbiji, ta politika u svojim bitnim elementima ponavlja. Na vlasti su politički, a negde i biološki naslednici onih koji su razorili mir.

 

Zato i ne čudi što je Vojislav Šešelj, čija su dva najbliža saradnika iz vremena za koji je osuđen birana za predsednika države,  i dalje njihov duhovni otac, saveznik i saradnik.

 

Kazna Šešelju nije dovoljna satisfakcija za sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, ali ni za građane Srbije koji su trpeli i još trpe zbog zločinačke politike SPS i SRS. Odsustvo bilo kakvog pokajanja Šešelja to dodatno ističe.

 

Pokret slobodnih građana smatra da samo novi ljudi i nove politike na celom prostoru Balkana mogu ovaj deo Evrope osloboditi mračnog nasleđa prošlosti i uvesti nas istinski u 21. vek.