Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana, obratio se otvorenim pismom Dejvidu Mekalisteru, predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, u kom ga je pozvao da organizuje dijalog pod patronatom Evropske unije u kom bi predstavnici vlasti i opozicije iz Srbije, kao i civilno društvo i novinarska udruženja došli do dogovora o realnom okviru u kom bi se održali izbori 2020. godine.

Trifunović u pismu kaže: „Redovni izbori bi trebalo da se dogode 2020. godine, ali u poslednjih nekoliko nedelja većina opozicionih stranaka ozbiljno razmatra bojkot ovih izbora, pošto ne postoje uslovi da oni budu fer i pošteni. PSG razume da je učešće na izborima i kasnije u Parlamentu kamen temeljac demokratskog društva, i mi ćemo se boriti za izborne uslove do samog kraja. Mi smo uzeli učešće u okruglim stolovima na kojima su razgovarali vlast i opozicija, ali ovi razgovori nisu doveli ni do kakvog napretka i upitno je da li će se više i organizovati.“

„Smatram da bi organizacija dijaloga pod patronatom Evropske unije bio značaj korak u prevazilaženju trenutne krize, a kao u slučaju Severne Makedonije institucije EU moraju biti spremne da rade sa strankama da osiguraju punu implementaciju svih dogovora koji bi bili postignuti. Takođe želimo da podignemo pažnju o potrebi za izveštajem koji bi javno i direktno ukazao na probleme u sistematskim problemima u vladavini prava. „Pribe izveštaji“ su se u Severnoj Makedoniji pokazali kao dobar korak u usvajanju preporuka i poboljšanju kako vladavine prava tako i boljih izbornih uslova.“  piše Trifunović.

On dodaje da „Pošto su se sve velike vladajuće i opozicione stranke saglasile za pristup Srbije u Evropsku uniju, jedino što ima smisla je da pristanu na ovaj format u kom bi ona bila medijator koji bi nam pomogao da izbegnemo ozbiljnu političku krizu."

 

Pismo Sergeja Trifunovića Dejvidu Mekalisteru možete pročitati ovde: