„Na današnji dan želim da izrazim duboko poštovanje žrtvama operacije „Oluja“, svima koji su u toj mračnoj epizodi istorije ovih prostora pobijeni, oterani iz svojih domova, izgubili članove porodice i prijatelje.“ rekao je Sergej Trifunović predsednik Pokreta slobodnih građana.

On dodaje „Mislim da nešto ozbiljno nije u redu s onima koji današnji dan, dakle dan na koji se dogodilo etničko čišćenje, mogu da obeležavaju kao praznik, to sam rekao i u više navrata u Hrvatskoj.“

„Ipak, mišljenja sam da su iskvarene političke igre te koje su dovele do tako užasne stvarnosti slavljenja Oluje u Hrvatskoj, usred 21. veka. Oba naša naroda su pretrpela ogromnu štetu upravo zbog političkih igara i mislim da je vreme da prestanemo da ih dozvoljavamo.“ rekao je predsednik PSG.

„Uveren sam da jedino priznanje zločina koje su počinili zločinci u ime naroda, može da dovede do ozdravljenja koje nam je svima neophodno da bismo mogli da idemo napred.  U suprotnom, i za 20 godina obeležavanja zločina biće povod za politička deklarisanja, prazne priče, evenutalna prepucavanja i pogrešna vaspitavanja novih generacija, umesto da postanu ono što treba da budu - tužan deo naše istorije.“ zaključio je Sergej Trifunović.