Društvo bez obrazovanja nema budućnost. Prosveta bez dostojanstva obeležje je mrtve države!

Obrazovanje mladih jeste najveći zadatak moderne države – vaspitavanje budućih građana u skladu sa vrednostima demokratskog društva, sticanje upotrebljivog znanja i različitih intelektualnih veština, kritičkog mišljenja i kreativnosti. Za razliku od razvijenih evropskih zemalja, Srbija još uvek nije shvatila svoj zadatak.

Poražavajući odnos celokupnog društva prema znanju i struci posledica je politike nipodaštavanja diploma, nastavnika, škola i univerziteta. Svesni smo toga da vladavina lažnih diploma u trenutnoj političkoj garnituri ne može razumeti svoj uticaj na urušavanje ugleda prosvete. Krajnje je vreme da se takvoj degradaciji suprotstavimo.

Pokret slobodnih građana podržava proteste prosvetnih radnika u kojima zahtevaju poboljšanje svog statusa i vraćanje dostojanstva. Naši nastavnici žive i rade u materijalnoj bedi i potpunoj obespravljenosti u fluidnim propisima o tehnološkim viškovima, otpuštanjima, naprasnim zatvaranjima škola i ukidanjima odeljenja. U uslovima straha, strepnje i egzistencijalne neizvesnosti, niko ne može ovom društvu pružiti svoj profesionalni maksimum, pa ni prosvetni radnici. Zahtevamo da se nastavnicima obezbedi mesto u višem platnom razredu i omogući pristojan život. Uspostavljanje samopoštovanja u samoj struci i ponovno građenje svesti o njenom značaju za društvo osnovni je preduslov za vraćanje dostojanstva obrazovanja u Srbiji.

Odbor za obrazovanje i nauku