Povodom ulaska Nacrta zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji u Skupštinsku proceduru, Radomir Đunić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana i advokat, uradio je pravnu analizu zakona za koji je istakao da je pravno problematičan na previše nivoa.

„Prvim pogledom na nacrt zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, jasno je svakom pravniku da je zakon napisan neozbiljno, bez ikakve ideje o tome kako će sutra oštećeni koji bi trebalo da se pozovu na ovaj zakon u praksi moći da ostvare svoja prava. Nikome ko je pisao ovaj nacrt nije bilo važno kako će sutra roditelji nestalih beba, koji su već dovoljno izmaltretirani od strane države, ostvariti svoja prava ili šta će u praksi biti sa ljudima koji su otkrili da su odvojeni od svojih roditelja. Nacrt ovog zakona je jedna pravna lakrdija, kojom se zloupotrebljavaju osećanja ljudi zahvaćenih ovom osetljivom i bolnom temom. Ako ga Skupština usvoji, oni će nastaviti da obijaju šaltere i pravdu neće dobiti nikad“, izjavio je Radomir Đunić.

Pravnu analizu Nacrta zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji koji danas ulazi u Skupštinsku proceduru možete pogledati na linku ovde.