Tragedije koje se odnose na pogibije radnika nikako da prestanu. Najnoviji nesrećni slučajevi dogodili su se juče u Lučanima, kao i ovog jutra u Beogradu kada su dvojica radnika koji su radili na gradilištu „Beograda na vodi“ poginula prilikom pada sa solitera. Sve učestaliji smrtni slučajevi na gradilištima ukazuju na sistemske propuste nadležnih organa, a pre svega Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno organizacione jedinice istog – Inspektorata za rad.

Nažalost, ovaj problem nije od juče, ali je sve do pre nekoliko nedelja, dok se nisu desili tragične pogibije radnika u serijama, bio „ispod tepiha“. Za to vreme vlast se hvali novim fiktivnim novootvorenim radnim mestima, uveravajući narod da se sa 200 eura mesečno može itekako lepo živeti. Kvalitet i dostojanstvo rada, kao i bezbednost na radu su za nas primarne kategorije sa kojima nema improvizacije i koje se moraju obezbediti apsolutno svakom radniku.

Rad na „crno“ je ove godine dostigao nezapamćene razmere, a odgovor države je potpuno izostao. Potrebno je revidirati zakonske odredbe koje regulišu nadležnost i funkcionisanje inspekcije rada i pooštriti kaznenu politiku kada je u pitanju povreda pravila kojima se reguliše bezbednost i zdravlje na radu, budući da se ona do sada pokazala kao apsolutno neadekvatna. Sve ovo zahteva sistematičnu i stručnu analizu, kao i brzu reakciju, jer vremena i ljudi za bacanje nemamo. Ipak, ne može se očekivati od „finansiste“ sa kupljenom diplomom da povede jedan ovako važan poduhvat.

Odbor za rad i socijalnu politiku PSG poziva ministra Zorana Đorđevića i kao i v.d. direktora Inspektorata za rad Stevana Đurovića da podnesu ostavke zbog značajnih propusta u organizovanju inspekcijske službe i katastrofalnoj primeni Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Ukoliko nisu u stanju da svojom populacionom politikom doprinesu podizanju stope nataliteta, ne moraju ni da svojim nemarom doprinose povećanju stope mortaliteta.

Odbor za rad i socijalnu politiku PSG