Pokret slobodnih građana upozorava da sudbina otpuštenih radnika Fabrike šinskih vozila "Goša" postaje tragični simbol vladavine Napredne stranke Srbijom.


Posle višemesečnog obmanjivanja radnika, ponižavanja uplatama od 100 dinara, licemernih izjava Ane Brnabić da je "Vlada puno učinila za radnike" i da "uzima iz usta građana da bi dala radnicima Goše", epilog je još jedna sumnjiva privatizacija, stečajni postupak u rekordnom roku i novih 320 radnika na ulici.


Prethodno su radnici "Goše" godinama živeli od obećanja, bez plate, socijalnih doprinosa i drugih prava predviđenih zakonom koje je država dužna da garantuje. Nažalost, na njihovom primeru se najbolje pokazala sva nesposobnost Vlade Srbije i vlasti Srpske napredne stranke, te rezultati obećanja o stranim investitorima. Takođe se vide rezultati prihvatanja "pomoći", u stvari milostinje, kojom se radnici ucenjuju da odustanu od svojih zakonom garantovanih prava.


Ni tragedija radnika "Goše" Dragan M, koji je prošle godine iz očaja sebi oduzeo život, i njegove porodice, nije promenila tok stvari u Goši, niti skrenula pažnju ministara čija je dužnost da zakon bude poštovan, a obećanja koja vlast neumorno daje ispunjena. Zbog toga je svako očekivanje da će bilo ko u Srbiji pod vlašću Napredne stranke završiti drugačije nego radnici Goše obesmišljeno.

 

Pokret slobodnih građana može da pruži samo moralnu podršku otpuštenim radnicima, ali i obećanje da će, čim bude u prilici, vratiti državu građanima, snagu zakonima, a prava ljudima.