Foto: Mayday @caraurosa

PSG zahteva hitnu obustavu svih radova koji su u suprotnosti sa zakonima, onim istima na koji su se vlasti obavezale da će poštovati. Ukoliko se to ne dogodi odmah, a republičke i gradske institucije ne budu reagovale na prijave građana, bićemo prinuđeni da na kriminal gradske vlasti odgovorimo snažnim građanskim otporom.

Svedočimo nezapamćenom arhitektonsko-urbanističkom nasilju u gradu Beogradu, kao i uništavanju najznačajnijih kulturnih spomenika i zaštitnih znakova našeg grada.

Kalemegdanska tvrđava je u opasnosti od protivzakonite i besmislene izgradnje gradske gondole. Projekat, koji je pun besmislenih proračuna, koji bi građani Beograda preplatili i kasnije dotirali iz bužeta, podrazumeva seču zaštićenih stabala na Ušću i Kalemegdanu, kao i ruiniranje beogradske tvrđave koja je kulturno dobro od izuzetnog značaja i na kojoj je izrčito zabranjena svaka gradnja i seča drveća.

Naša divna tvrđava, koja je preživela toliko vekova i sukoba kroz istoriju i nekoliko bombardovanja, ukoliko je danas ne odbranimo, pašće pred pomahnitalim gradskim čelinicma i njihovim pajtašima u pohodu na masan profit.

Takođe, pre nekoliko nedelja, u gradskoj šumi Košutnjak, počela je nezakonita seča drveća i mašinsko kopanje temelja za nekakav misteriozni objekat bez ikakvog obaveštenja, dozvole ili najave. O javnoj raspravi i upitu građana da i ne govorimo. Tek smo kroz medije saznali da se radi o investiciji Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije koja gradi veštačku stenu za penjanje, i za to je izdvojio fantastičnih 140 miliona dinara našeg novca. Republika Srbija, na svom zaštićenom području (grad Beograd 2014. godine zaštitio  “Šumu Košutnjak” kao spomenik kulture) naprasno gradi objekat gazeći sopstvene zakone.

Ako se prisetimo još nekolicine urbicida: Savamala i Beograd na vodi, nacionalni jarbol, nacionalni stadion, metro iz ništa u ništa, podrivanje savskog nasipa na Novom Beogradu, pevajuća fontana na Slaviji, Cvetni trg, renoviranje Trga Republike, Železnička stanica, Karađorđeva ulica i dr, shvatamo da je manir ove ohole vlasti da kroz skupe i nepotrebne projekte u saradnji sa privatnim partnerima, izvlači novac svih građana a kao trajnu posledicu ima diletnantsko ruiniranje gradskog jezgra i najznačajnijih lokacija kojima se ovaj grad ponosi.