Srbija nije na spisku država pozvanih na Samit za demokratiju koji organizuje predsednik SAD Džozef Bajden 9. i 10. decembra, objavio je ugledni list Politiko u tekstu posvećenom ovom događaju. Samit za demokratiju je online forum na kom su kao teme istaknute tri oblasti: odbrana od autoritarizma, otkrivanje i borba protiv korupcije i napredak u poštovanju ljudskih prava.

Iako se u tekstu ne navode razlozi zbog kojih Srbija još uvek nije dobila poziv, jasno je da su oni veoma slični razlozima zbog kojih poziv nisu dobili lider Mađarske Viktor Orban i predsednik Turske Redžep Erdogan, a u prvom redu reč je o potkopavanju demokratije i demokratskih institucija.

Pokret slobodnih građana smatra da bi izostanak Srbije sa Samita za demokratiju bio veoma loš za našu zemlju, ali da bi predstavljao konačnu potvrdu odgovornosti režima za uništavanje svih demokratskih institucija, ukidanje slobode izbora i nepoštovanja ljudskih prava. Od svih evropskih zemalja pored Srbije na ovaj događaj nisu pozvane još i Bosna i Hercegovina, Rusija, Belorusija, Mađarska i Turska.