Pokret slobodnih građana pita Ministarstvo spoljnih poslova zbog čega je Srbija jedna od retkih zemalja Evrope koja se nije priključila zajedničkoj izjavi više desetina zemalja o bezbednom napuštanju i prijemu stranaca i Avganistacana nakon krize u toj zemlji?

Gotovo sve zemlje EU, SAD, Kanada i još 40 zemalja sveta s obzirom na pogoršanje bezbednosne situacije, pozvale su juče sve strane da poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju, u poruci zajedničke izjave o Avganistanu. Srbija, međutim, nije među ovim zemljama. Kako je moguće da naše vlasti svaki put propuste priliku da stanu uz ostatak civilizacije u ključnim pitanjima koje se dešavaju u svetu?

Pokret slobodnih građana više puta je pozivao da Srbija svoju politiku upodobi politici Evropske unije po ključnim pitanjima, što je jedan od osnovnih zahteva u procesu pridruživanja. Ovog puta to čak nije pitanje ni ispunjavanja zahteva, već osnovno ljudsko osećanje za pomoć onima koji su se našli u nevolji.