Na deponiji za čije uklanjanje je povereništvo Pokreta slobodnih građana Novi Beograd apeluje već mesecima juče je došlo do požara koji su teškom mukom ugasile vatrogasne službe. Odbornička grupa Pokreta slobodnih građana će na svakoj narednoj sednici Skupštine grada Beograda postavljati pitanje kada će biti uklonjena ova i sve druge divlje deponije na teritoriji Beograda.

„Pokret slobodnih građana upozorava na divlju deponiju u neposrednoj blizini zgrada na Bežanijskoj kosi na kraju Grčke ulice, na kojoj je juče došlo do požara, koji su vatrogasci s velikim teškoćama ugasili, a koji može da izbije ponovo i dovede do ozbiljnih posledica.“ rekao je danas Rade Veljanovski šef odborničke grupe PSG u Skupštini grada Beograda na konferenciji za medije ispred same deponije.

Članica povereništva PSG Novi Beograd Ivana Todić ukazala je da građani iz ovog naselja već nekoliko godina pokušavaju da skrenu pažnju na problem divlje deponije, koja je nastala zbog ignorisa ali da kod nadležnih organa kojima su se obraćali ne dobijaju adekvatan odgovor niti se bilo šta radi na uklanjanju.

„Na ovoj divljoj deponiji određene firme izbacuju otpad kako ne bi morali da plate njegovo odlaganje. Mi smo kao povereništvo PSG za Novi Beograd skupljali potpise za uklanjanje ove deponije i predali je u Skupštini grada. Odgovor na peticiju je da će deponija biti predmet prolećnog čišćenja. Samo ne znamo koje godine, sledeće, one tamo ili ko zna koje godine? rekla je Ivana Todić i dodala: „Nadam se da će se uskoro nešto uraditi da se zaštiti zdravlje ljudi koji ovde žive.“

Član odbora za ekologiju PSG Nenad Kostić rekao je da je kod ovakvih deponija problem višestruk: „Pored problema samog zagađenja koje dolazi od deponije i ugrožava ljude, postoji i problem smanjenog osećaja odgovornosti kod ljudi, koji kada vide da drugi nekažnjeno prljaju krenu i sami to da rade.“