Saobraćajni kolaps i čuvena rečenica kako je sneg iznenadio putare u decembru ponovio nam se i ove godine u čitavoj Srbiji. Bez obzira na smanjen intenzitet saobraćaja nedeljom, zastoj je na svim putnim pravcima jer su oni neočišćeni od snega. Beograd je možda najvidljiviji primer jer njegova vlast koja kontinuirano maltretira građane, ponovo je odlučila da štedi novac, umesto da uradi bilo šta što je javnom interesu i da bude servis građana, a ne da se hvali suficitom, dok ništa ne funkcioniše.

Beograd je od jutros paralisan, a pojedini delovi grada su ostali i bez grejanja, a popadalo drveće je oštetilo automobile i kuće. Preko nacionalnih frekvencija slušamo neverovatne izgovore zamenika gradonačelnika da prema nekim internim procedurama sneg treba da bude očišćen četiri sata nakon prestanka padavina, što bi verovatno značilo da će, ako sneg nastavi da pada, grad biti očišćen tek sledeće nedelje.

Primera radi na Karaburmi, na zgradu u Ulici Patrisa Lumumbe je palo drvo i oštetilo krov zgrade, oluk, fasadu, klima uređaje, prozorske rešetke, roletne i prozorska okna. Drvo se nije prelomilo, već je iščupano iz korena, što je rezultat, najverovatnije, presecanja korenja drveća prilikom izvođenja radova na izgradnji parkovskih staza u parku. Slično je i u Danteovoj i Diljskoj ulici. Velika je sreća da u datom trenutku niko nije prolazio parkićem, pa niko nije povređen.

Već mesecima traju fingirani radovi na izgradnji staza i dečijih parkića, što je u ovom kraju uzelo maha, a stanari su više puta upozoravali opštinu Palilula na neobezbeđeno gradilište, rupe i opasnost od pada drveća. Sve to bez uspeha. Na mnogo mesta u gradu, oborena stabla su oštetila i automobile.

Pokret slobodnih građana je upozoravao na neophodnost jačanja civilne zaštite, koja bi efikasno reagovala na različite vrste opasnosti u cilju zaštite ljudi, životinja, životne sredine i kulturnih dobara. Očigledno je da gradska vlast nema sluha za Beograđane. Kada Pokret slobodnih građana bude preuzeo odgovornost za upravljanje gradom uložićemo sve svoje napore da sneg u decembru ne bude iznenađenje i da gradske službe ne služe profitu partije već građanima.