Odbor za obrazovanje i sport Pokreta slobodnih građana ističe da se, načinom na koji je određeno da vaterpolo klubovi dobiju sredstva iz  Budžeta, Predsednik Aleksandar Vučić ponovo meša u poslove za koje nije nadležan, a Vanja Udovičić kao resorni ministar nema komentar na to što jeste njegov posao.

 

Ovim je prekršen Zakon o sportu, Pravilnik o finansiranju u oblasti sporta, koji su institucionalni dokumenti na osnovu kojih sa dodeljuju finansijska sredstva. Takođe, preskočeno je Ministarstvo sporta, koje ima bar dva osnova za dodelu sredstava sportskim klubovima. 

 

O zahtevu Vaterpolo saveza ili klubova ocenu nisu dale stručna/programska komisija Ministarstva kako to Zakon predviđa. Ovakvim odnosom se diskriminišu ostali sportski klubovi, koji po brojnim činiocima više doprinose razvoja sporta u državi i okupljaju veći broj dece u svojim selekcijama.

 

Vaterpolo savez se “nagrađuje” za podršku koju daje SNS-u, jer Nemanja Marijan, generalni sekretar Vaterpolo saveza je član Glavnog odbora SNS, a Viktor Jelenić, predsednik Saveza je član stranke. Vaterpolo savez nema mogućnost da opravda finansijska sredstva, koja će klubovi potrošiti.

 

Pokret slobodnih građana pita, da li se Vaterpolo savez i ministar Udovičić nagrađuju, za nebrigu kojom je oštećen budžet Republike Srbije:

- za uništen bazen sa Evropskog prvenstva u Areni od 1,5 miliona evra;

- uzalud odrađeni pripremni radovi za instalaciju bazena u Vrnjačkoj Banji, za koji je novac dala lokalna samouprava;

- nije izrađen Nacionalni vaterpolo centar, pompezno najavljen u medijima, a koji je potreban pre svega perspektivnim selekcijama.

 

Gotovo je jasno da Vaterpolo savez Srbije, kao nacionalni granski sportski savez, preko kojeg se ostvaruje opšti interes u Vaterpolo sportu, nema stručne i organizacione kapacitete, koji mogu da isprate talenat i uspehe sportskih selekcija.