U nedelju, 27. novembra 2021. godine, u ranim jutarnjim časovima, prestalo je da kuca srce velikog Babačka, napustio nas je Saša Stojković (1963. - 2021.) beskompromisni borac za slobodu, demokratiju, vladavinu prava, za bolje Vranje, za bolju Srbiju!

Biografi će zapisati da je bio novinar i urednik čuvenog OK radija, kod je ovaj medij bio jedini svetionik juga Srbije za vreme Miloševićevog mraka, Novina Vranjskih, portala InfoVranjske, da je radio i pisao za mnoge medije širom Srbije, da je bio lucidan glumac i reditelj Vranjskog pozorišta,  na kojem kontu će mu zapisati da ostvario stotinak uloga, režirao desetak predstava...

Pomenuće svi i nagrade koje je za svoj novinarski, urednički, glumački i rediteljski rad ostvarivao, reći će da je otišao prerano, ostavivši iza sebe glumačkog naslednika Mihajla i novinarsku naslednicu Anđeliju.

Ono što slobodni građani grada Vranja žele da upamtite jeste da je Miloševićev mrak devedesetih bio najgušći i najcrnji na jugu Srbije. U ludilu divljeg nacionalizma i ispranih mozgova, baršunasti bariton, koji je sa radija obzanjivao: Ja sam Saša Stojković a ovo je kafe Kazablanka, bio je svetionik koji je generacijama koje su stasavale osvetljavao drugačiji put. Vrednosti koje nismo mogli u tom mraku ni da napipamo, talentovani pisac i talentovani interpretator, dvostruki majstor - Babačko, činio je tako jednostavnim, tako logičnim a opet, tako dalekim i borbe vrednim idealima.

Od Kafe Kazablanke do InfoVranjske, vodio je donkihotovsku borbu, Saša Stojković Babačko, ostavivši nam u amanet ostvarivanje svih onih ideala za koje se borio i koje je živeo, kao dovoljan motiv svih nas koji sanjamo slobodno, demokratsko i uređeno Vranje i istu takvu Srbiju.

 

Babačko je i dalje naš Svetionik!

Pokret slobodnih građana Vranje