Pokret slobodnih građana Vračar zahteva od nadležnih u upravi Grada Beograda da hitno obustave sve prirpemne radove na rekonstrukciji i uređenju Platoa oko Hrama Svetog Save na Vračaru i raspišu međunarodni konkurs kako bismo došli do najboljeg mogućeg rešenja za jedno od najznačajnijih mesta u Beogradu.

Podstaknuti akcijom grupe građana Vračara „ZONA 3.1“ koja se već više meseci aktivno protivi realizaciji Projekta uređenja platoa oko Hrama Svetog Save na Vračaru, autora akademika prof. arh. B. Mitrovića i prof. arh. D. Miljkovića, a u nameri sprečavanja uništavanja, u Beogradu i na Vračaru,  inače ugroženih zelenih površina i formiranja još jedne prostrane betonske površine, zahtevamo od nadležnih Grada Beograda, hitno obustavljanje svih pripremnih radova i raspisivanje međunarodnog javnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za uređenje jednog od toponima ovog grada.

Za obrazloženje ovakvog zahteva, koristimo se istorijskim podacima i fotografijama koje je objavio  istoričar umetnosti Marko Stojanović, na internet sajtu „Gradnja“,  5. februara 2020.:

  1. 1969.god. prvu nagradu na konkursu za uređenje Platoa dobio je arh. Mihajlo Mitrović, koji je predvideo povezivanje Platoa Hrama sa zelenom površinom, parkom uz Tiršovu ulicu, uz spuštanje saobraćajnice, Bulevara JNA, pod zemlju:

Od prikazanog plana jedino je 1973. god. realizovan sjajni Projekat zgrade Narodne biblioteke, autora prof. arh. Ive Kurtovića. Dalje se nije gradilo ...

  1. 1990.god. raspisan je javni konkurs i prvu nagradu je osvojio projekat arh. Đorđa Bobića i arh. Vladimira Macure:

Projekat je zadržao ideju „spuštanja“ Bulevara JNA pod zemlju, kao i povezivanje parkovskih površina, istovremeno predvidevši završetak gradnje Hrama Sv. Save kao i izgradnju Doma Patrijaršije uz Krušedolsku ulicu.

  1. Postojeće rešenje Platoa, izrađeno posle 2000., na poziv SPC, autora arh. Đorđa Bobića, predstavlja kompromisno rešenje konkursa iz 1990.god.: plato je uređen u formi „zelenog trga“ koji je građane obradovao, ostavio prostor za dovršetak Hrama i izgradnju Doma Patrijaršije, ali istovremeno i suzio prostor  crkvene porte na kružni popločani prostor uz sam Hram, nedovoljan za veća okupljanja.

 

  1. Najzad, krajem 2019.god. na direktan poziv od strane SPC, arh. Mitrović i arh. Miljković, (koji i sami ističu da je uređenje ovako značajnog gradskog prostora trebalo utvrditi putem javnog urbanističko-arhitektonskog konkursa) završavaju projekat, koji je izazvao veliko nezadovoljstvo građana, ne samo Vračara, već i Beograda.

Nezadovoljni građani, ne ulazeći u kvalitet projekta, kao ni u razloge postavljanja samog Projektnog zadatka, jednostavno ne žele ogromne betonske površine,

već žele da i dalje u srcu grada i Vračara ostane parče zelenog prostora na kome bi oni, njihova deca i ljubimci, našli mesto za predah i igru u zelenilu.

Smatrajući da završetak izgradnje Hrama (i eventualni dolazak Vladimira Putina na njegovo otvaranje) krajem 2020. nikako nisu i ne mogu biti dovoljan razlog za ishitreno rešavanje ovog znamenitog gradskog prostora, podržavamo zahteve građana i tražimo hitno raspisivanje međunarodnog javnog konkursa, uz formiranje Konkursne komisije koja će u svom sastavu, pored crkvenih velikodostojnika i eminentnih stručnjaka, urbanista, arhitekata, planera, ekonomista, obavezno uključiti i predstavnike grupe građana „ZONA 3.1“.

Na kraju, da citiramo jednog od prethodnih Patrijarha SPC: „Crkvi se nikada i nikuda ne žuri!“.