Pokret slobodnih građana zahteva od Vlade Republike Srbije odnosno od Javnog preduzeća Pošta Srbije da pod hitno ukinu naplatu naknada Pošte za sve vrste uplata u humanitarne svrhe. Kada već država nije u stanju ili ne želi da obezbedi sredstva za lečenje bolesne dece, ne mora da zarađuje na na humanitarnim akcijama građana Republike Srbije.

Godinama unazad svedoci smo neodgovornog ponašanja predstavnika aktuelne vlasti prema našim najmlađim sugrađanima koji boluju od najtežih bolesti. Vladajuća većina u Skupštini Republike Srbije, koju je predvodila Srpska napredna stranka, u više navrata je odbila da usvoji predloge zakona koje su podnosili predstavnici opozicije, predloga  koji su se odnosili na regulisanje lečenja bolesne dece u inostranstvu. Sa druge strane nije učinila gotovo ništa kako bi sa svoje strane pomogla da nam se deca ne leče putem SMS poruka odnosno od donacija građana.

Javno preduzeće Pošta Srbije, državno preduzeće, prema aktuelnom tarifniku za svaku gotovinsku uplatu veću od četiri hiljade dinara naplaćuje  naknadu od jedan odsto, a ista naknada se odnosi i na uplate na račune fondacija i humanitarnih organizacija. S obzirom da se za lečenje dece u inostranstvu prikupljaju i uplaćuju veoma veliki iznosi, često i po nekoliko desetina i stotina miliona dinara, to znači da ovo javno preduzeće na osnovu humanitarnih uplata prihoduje veoma velika sredstva.

Država svojom nebrigom istovremeno ugrožava elemenntarno ljudsko dostojanstvo roditelja koji su primorani da za lečenje svoje dece traže pomoć, a sa druge strane zarađuje od ljudi dobre volje koji se odazivaju na pozive za humanitarne akcije tako što im naplaćuju naknade za njihove humanitarne uplate.

Da li Srpsku naprednu stranku i njenog predsednika Aleksandra Vučića treba da podsećamo na ime liste s kojom se kandidovao na prethodnim izborima - Za našu decu,  što predstavlja vrhunac beščašća i licemerja kada je u pitanju lečenje dece u inostranstvu?