Umesto od Vlade ili Ministarstva spoljnih poslova, juče smo dobili informacije od strane Evropske unije da se Srbija pridružila dekleraciji i merama o Belorusiji usvojenim na Evropskom savetu 4. juna.

Pokret slobodnih građana smatra da bi Vlada Srbije hitno trebala da ispuni obaveze koje je preuzela, i obavesti javnost o tome kakve će konkretne sankcije uvesti Belorusiji. Pohvalan je korak ka usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU u odnosu prema diktatorskom režimu u Belorusiji, koji je do sada redovno izostajao, a za šta je Srbija trpela kritike od svih evropskih zvaničnika.

Takođe, pozivamo vladu Srbije da prestane i sa praksom održavanja zajedničkih vojnih vežbi Vojske Srbije sa beloruskom armijom, koji ce kao i prosle godine naneti mnogo vise stete nego bilo kakve koristi Srbiji.

EU je uvela restriktivne mere prema Belorusiji 4. juna, a one se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za beloruske aviokompanije. Ova odluka je odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika Romana Protaševiča i Sofije Sapege.

Pokret slobodnih građana pozvao je tada Vladu Srbije da osudi ovaj teroristički čin beloruskog režima i priključi se sankcijama koje je EU uvela Lukašenku.