Pokret slobodnih građana zahteva hitnu ostavku ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog brutalnog ugrožavanja bolesnika i korišćenja teško bolesne dece u svrhu političke promocije Aleksandra Vučića.

Juče je u Institutu za majku i dete Aleksandar Vučić sa svojom svitom i probranim novinarima nastavio ličnu političku kampanju prilikom koje je, zanemarujući sve epidemiološke propise i preporuke, pa čak i upozorenje prisutnog lekara, ne noseći čak ni zaštitnu masku koja mu je data, svesno i direktno ugrozio zdravlje bolesnog deteta. Ovo je nedopustivi presedan i jasna poruka na šta je sve spreman zarad televizijske promocije svog lika i nedela. Njegova ostavka se već uveliko traži na slobodnim ulicama širom Srbije.

Ovom prilikom zahtevamo hitnu ostavku ministra Lončara, jer je, iako prisutan, dozvolio,  ovaj nečuveni incident. Ministar je lekar i morao bi znati procedure za posete najugroženijim bolesnicima, pogotovo dečjeg uzrasta i teškog imunološkog statusa. Sve ovo, kao da nije dosta, dešava se u vreme epidemije gripa, kada su posete bolnicama strogo zabranjene a školski raspust produžen. Podsećamo ministra na prvu tačku Hipokratove zakletve - primum non nocere. Evo i prevešćemo ako je zaboravio – prvenstveno, ne naškodi.

Međutim, kao da to nije bilo dovoljno, te je ministar, pravdajući sebe i Vučića, izjavio: “To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti...”. Da li ovo znači da je za ministra ovo dete toliko ugroženog zdravlja da za njega ne važe epidemiološke procedure jer šta je-tu je, ostalo nam je samo da čekamo?! Da li ovo znači da Aleksandar Vučić svojim postupkom, a ministar dozvolom i rečima, imaju pravo odlučivati o nečijoj prognozi zdravlja i izlečenja!? Deluje da je ministar svoj nadimak i ovim primerom opravdao, ali za ovakvo kršenje prava i ugrožavanje zdravlja pacijenata nema opravdanja.

Zahtevamo od ministra da hitno podnese neopozivu ostavku, a disciplinsku komisiju Lekarske komore da ispita odgovornost direkora Institura za Majku i dete i drugih odgovornih u ovom nečuvenom skandalu.