Nervozna reakcija i ismevanje Aleksandra Vučića Izveštaja o napretku Srbije u pristupanju EU, jasan je dokaz da ovaj režim nije u mogućnosti da se izbori sa organizovanim kriminalom i mafijaškim strukturama u sopstvenim redovima.

Nakon što se svim silama trudio da u „nebitnom EU parlamentu“ zaustavi usvajanje Izveštaja sa za njega izuzetno neprijatnim aferama, i pretrpljenog neuspeha, odlučio se za nipodaštavanje ozbiljnih kritika stanja u Srbiji. Afere protivzakonite trgovine oružjem iz Krušika, proizvodnje i trgovine drogom iz Jovanjice i kupovine medija i uticaja državnim novcem preko Telekoma Srbije, kao i veze sa organizovanim kriminalnim grupama postale su dominantno obeležje sposobnosti Aleksandra Vučića da upravlja Srbijom.

Posebno je licemerna izjava i navodna briga da je korona mladima oduzela godinu dana života, od čoveka koji je bio deo vlasti tokom devedesetih godina, koja je mnoge mlade ljude slala u rat, držala u bedi i međunarodnoj izolaciji bez mogućnosti da se obrazuju, lišivši ih mogućnosti da žive kao njihovi vršnjaci u Evropskoj uniji.

Pregovori pod posredstvom Evropskog parlamenta poslednja su šansa za Srbiju da ne postane azijska despotija, već  da se okrene najnaprednijim državama Evropske unije kako bi time stvorila mogućnost da makar naredne generacije mladih imaju bolju budućnost u odnosu na one iz Vučićeve prve decenije neslavne vlasti.