Pokret slobodnih građana poziva Vladu Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova, da hitno osude kidnapovanje aviona Rajanera u Belorusiji  prilikom kog je režim Aleksandra Lukašenka uhapsio opozicionog novinara Romana Protaševiča.

Očekujemo od srpskih vlasti da pokažu da je Srbija na evropskom putu time što će se jasno priključiti politici koju EU vodi prema Belorusiji i despotskoj vlasti Aleksandra Lukašenka, kao i sankcijama koje će uslediti. Srbija bi i samostalno trebala da osuđuje ovakve poteze diktatorskih režima, ali je to do sada izostajalo.

Smatramo da su izjave u kojima predsednik Srbije i ministri kažu da Srbija ne bi bila članica EU ni da ispunjava sve formalne uslove i da postoji zamor od proširenja samo izgovori za nesprovođenje reformi, I prilagođavanja politike EU, koje su Srbiji neophodne bez obzira da li ulazi u EU ili ne.

Uređenje države po modelu koji postoji u EU u interesu je građana Srbije, kako se oni ne bi, pojedinačno u sve većem broju, svake godine iseljavali upravo u države EU. Međutim, ovo nije u interesu vlasti SNS, koja ne bi mogla da opstane u državi sa uređenim  i slobodnim pravosuđem i slobodom medija.