Sramotna je izjava ministra prosvete Mladena Šarčevića kojom opravdava krađu intelektualne svojine, odnosno plagijat magistra Siniše Malog!

Ministar je izjavio da on ne bi dao magistru Siniši Malom da podnese ostavku, jer dobro radi svoj posao!? Da li svi lopovi mogu da kradu u slobodno vreme zato što dobro rade svoj posao? Da li je ministar prosvete, koji je profesor geografije, kompetentan da oceni kvalitet rada ministra finansija?

Podsećamo ministra da je ministarstvo koje on, nažalost, vodi zaduženo za razvoj i organizaciju obrazovnog sistema Srbije, za pomoć, podršku i razvoj nauke i za tehnološki razvoj.

To znači da su ciljevi i zadaci održavanje i unapređivanje sistema koji podržava obrazovanje, učenje, rad. Nije zadatak Ministarstva da se daju diplome, titule i zvanja onima koji ne poseduju znanja i kompetencije.

Tražimo od ministra da ne prenosi na ministarstvo kojim upravlja, navike koje je poneo iz privatnih škola kojima je vlasnik i da ne šalje poruku našoj vrednoj i pametnoj deci da su učenje i rad nepotrebni jer se može prepisati, ukrasti tuđe!

Umesto da podrži odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i da  promoviše rad, učenje i moral, ministar podržava intelektualnu krađu i prevare kojima se na nemoralni način, prečicom, ostvaruje ono, za šta su, poštenim ljudima, potrebne godine vrednog rada.

Time je ministar zaslužio da bude smenjen i da se sa stidom sećamo njegovog boravka na mestu na kom je nekada bio Dositej Obradović.

Odbor za obrazovanje Pokreta slobodnih građana