Pokret slobodnih građana i odbor za spoljnu politiku pozivaju Narodnu skupštinu da usvoji novu rezoluciju o Evropskoj uniji i time potvrdi javno da je ulazak Srbije u Evropsku uniju još uvek nedvosmislen glavni strateški i spoljno politički cilj. Povodom izjave Aleksandra Vučića da Skupština Srbije treba da usvoji posebnu deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, pitamo se da li je ovo još jedan u nizu signala da Srbija odustaje od evropske budućnosti?

Predsednik Vučić, kao i cela Vlada Republike Srbije, nastavljaju da šalju konfuzne signale našim evropskim partnerima o namerama i iskrenosti prema evropskim integracijama kao i evropskim vrednostima. Nedostatak reformi u oblasti vladavine prava, slobode medija, demokratizacije političkog života kao i fingirana borba protiv korupcije i nepotizma, zajedno sa obelodanjivanjem afera na dnevnom nivou, bez prihvatanja političke odgovornosti i obračuni sa neistomisljenicima, dovode u zabludu većinom proevropski orijentisane građane Srbije, kao i vlade u pojedinačnim članicama Evropske unije sa jednostavnim pitanjem – u kom pravcu idete?

Rukovodstvo Srbije je umesto da radi na reformama postavljenim pred nju kroz poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji, unakazila sve nezavisne institucije, i dovela zemlju u stanje da joj je za održavanje fer i slobodnih izbora neophodna medijacija EU.

 

Odbor za spoljnu politiku Pokreta slobodnih građana