foto: N1 Info

Pokret slobodnih građana smatra da je skandalozna odluka Saveta REM da nacionalne frekvencije u vlasništvu svih građana Srbije ponovo dodeli televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva koje su i do sada imale ovakvu dozvolu za emitovanje.

Nedopustivo je da televizije koje su više stotina puta prekršile i Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o oglašavanju, i od kojih su neke aktivno učestvovale u kampanjama hajke, stigmatizacije i kriminalizacije pre svega političara i novinara, dobiju mogućnost da nastave sa takvim radom.

Ovakvom odlukom Saveta REM Srbija nastavlja da nazaduje u pristupanju Evropskoj uniji, u čijem pristupanju su ključna poglavlja vezana za slobodu medija i vladavinu prava. Aleksandar Vučić je početkom godine u Davosu pozvao Reportere bez granica da dođu i pomognu nam da podignemo kvalitet medija u Srbiji, od toga naravno nije bilo ništa.

U svim izveštajima relevantnih evropskih i svetskih institucija i organizacija, situacija u medijima u Srbiji se označava kao nezadovoljavajuća, a mediji sa nacionalnom frekvencijom kao oni preko kojih vladajuća stranka sprovodi propagandu. Prema današnjoj odluci, njihov rad je bio potpuno primeren i ne bi trebalo ništa promeniti.

Članovi Saveta REM su izabrani da donose odluke u ime građana i raspolažu resursima, ali je na njima i odgovornost za donete odluke. Pokret slobodnih građana će nakon promene vlasti pokrenuti postupak protiv svih članova koji su odlučivali protiv interesa građana Republike Srbije.