Pokret slobodnih građana smatra da je skandalozna odluka Nikole Selakovića, ministra spoljnih poslova, o povlačenju ambasadora Nikole Zurovca iz Poljske zbog pisma o LGBT pravima u toj zemlji koje je on potpisao zajedno sa 50 drugih ambasadora među kojima su većinom predstavnici zemalja Evropske unije i SAD.

Ovakvim potezom ministar Selaković je jasno poslao poruku da Vlada Srbije, uprkos stalnim upozorenjima, neće da upodobi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, niti da se zalaže za elementarna ljudska prava. Stavljanje njegove posete Poljskoj, i javna podrška konzervativnom režimu u toj državi, ispred vrednosti Evropske unije, pokazuje da Srpskoj naprednoj stranci evropski put Srbije služi samo kao floskula kojom mašu kada im to ide u prilog.

Pravo, homofobno, lice ove vlasti nam pokazuje i činjenica da Zakon o istopolnim zajednicama, nije ušao u skupštinsku proceduru, dok Zakon o rodnoj ravnopravnosti već danima napadaju poslanici vladajuće većine i pitanje je da li će biti usvojen.

Pokret slobodnih građana se zalaže za potpunu posvećenost evropskim integracijama Srbije, ispunjavanju svih obaveza koje smo preuzeli i usklađivanju spoljne politike sa politikom EU, ne zbog toga što neko to od nas zahteva, već zato što je to interes Srbije – da postane uređena, moderna država koja je pouzdan partner  i saveznik.