Pokret slobodnih građana zahteva od gradonačelnika Aleksandra Šapića da poštuje zakon i hitno ukloni grafit na kom je naslikan lik osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i sve druge kojima razne grupe pozivaju na nacionalnu, versku ili rasnu mržnju, umesto što  se bavi negiranjem ratnih zločina.

Novoizabrani Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je na zvaničnom nalogu Gradonačelnika Beograda otvoreno doveo u pitanje usvojenu Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici usvojenu u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao i obavezu svih institucija da poštuju presude Međunarodnog suda pravde negirajući, ne samo genocid u Srebrenici, već čak i sve druge zločine Ratka Mladića za koje je on pravosnažno osuđen.

Šapić je ovo učinio kao odgovor na zahtev nevladinih organizacija da se ukloni grafit Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici, kao i svi oni iscrtani u međuvremenu širom grada.

Gradonačelnik se ovime svrstao u red političara koji će na desničarskom populizmu i žrtvama rata graditi svoj mandat i popularnost. Takvo njegovo ponašanje ne iznenađuje, jer se i do sada pokazalo da ne govori i ne deluje samostalno već je marioneta vrha SNS koja se o ovoj temi zvanično ne oglašava. Ljudi kojima je Ratko Mladić vojni i moralni uzor neskriveno paradiraju svojim nepoznavanjem naše istorije i kulture.  

Beograd koji mi želimo i koji ćemo stvoriti je otvoren grad za sve ljude, grad koji poštuje odluke sopstvene zemlje, koji ne provocira tugu i patnju već podstiče na pomirenje i zajednički razvoj celog regiona.