Pokret slobodnih građana čestita radnicima Prvi maj, Međunarodni praznik rada i pored toga što su njihova prava i životi u Srbiji ugroženi, a pogibije radnika na radnim mestima više nego redovna pojava.

Vlast ne poštuje rad i radnička prava ni u minimumu koji su zakonski propisali. Rad na crno, bez odgovarajuće zaštitne opreme, sa platama manjim od minimalca, produženo radno vreme i prekarni rad samo su neke od anomalija koje su prihvaćene kao normalno stanje kod poslovanja.

Kod dovođenja stranih investitora glavna prednost, koju naše vlasti reklamiraju, jeste upravo to što su radnici jeftini, bez bilo kakve zakonske zaštite i mogućnosti da pronađu drugi posao. Zbog ovoga je u Srbiji svake godine sve manje stanovnika koji se odseljavaju u  potrazi za bolje plaćenim i sigurnim poslom.

Pokret slobodnih građana će insistirati na striktnom poštovanju garantovanih prava radnika. Suzbijaćemo prekarni rad, ali podsticati mobilnost radnika uz puna radna prava i socijalnu sigurnost. Obezbedićemo slobodno sindikalno organizovanje radnika i rad sindikata u javnom i privatnom sektoru, bez razlike.